Satserups by

Satserup ligger uppe på Linderödsåsen ca 10 km NO om Hörby och ett par km in från E22:an vid Ekerödsrasten. Byn ligger i en vacker, delvis skogig natur, med fina strövområden och en fin skidterräng under vintern.

Satserups by har sina rötter i medeltiden liksom många byar i trakten. Den gamla bykärnan finns kvar, även om flera gårdar flyttades ut på 1830-talet då byn skiftades. Byn ligger vackert på sluttningen nedanför Satserups Hall. Av satserupsborna kallas den delen av byn fortfarande ”Gamla byn”.

Ett kort stycke därifrån ligger ”stationsbyn” som växte upp kring Satserups station sedan järnvägen mellan Hörby och Tollarp anlagts på 1880-talet. Linjen lades ner på 1960-talet. Den gamla järnvägsvallen är numera en fin cykel- och promenadväg.

Kring stationen fanns tidigare olika småindrustrier såsom bryggeri, stärkelsefabrik, kvarn och trävarufirma med sågverk. Torvindustrin var också viktig. Dessa är sedan länge nerlagda, men det finns gott om småföretagare i byn.

I denna del av Satserup fanns tidigare också två affärer och skola – den gamla byggd på 1890-talet numera privatbostad, och den ”nya” från 1931. Skolan lades ner 1974 och barnen bussas nu till Kilhult. Skolan blev istället Satserups Fritidsgård och är byns samlingspunkt och ett centrum för våra föreningsaktiviteter.

Satserup är en ”inflyttningsby” – flera yngre familjer har flyttat hit på senare år och här finns för närvarande 51 barn under 20 år. Byn ligger centralt för arbetspendlare; 35 km till Kristianstad, 45 km till Lund och 35 km till Eslöv. Strax intill Satserup ligger de två små mindre byarna Kyle och Kyletorp – båda med anor från medeltiden och båda tidigare bestående av vardera två gårdar. Nu finns flera gårdar, utflyttade från de gamla. Förr fanns det många självbärande småjordbruk, men numera finns det bara 3-4 familjer som kan försörja sig helt på jord- och skogsbruket här i våra tre byar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s