Byaföreningens historia

Föreningen bildades som Satserups Gymnastikförening (SGF) år 1937 av den dåvarande folkskoleläraren Sven Ekwall. I början var gymnastik den enda verksamhetsgrenen men snart kom orientering, skidåkning och friidrott med på programmet. Föreningens medlemmar nådde stora framgångar med bl.a skånska juniormästerskapet i samtliga tre idrotter.

Protokollet från SGFs konstituerande sammanträde kan du läsa HÄR.

Orienteringen blev så småningom den dominerande idrotten och i slutet av 40-talet hade SGF åtta stycken elitorienterare. Klubbens orienterare slog sig så småningom ihop med andra orienterare i Hörbytrakten och Frosta OK bildades.

Skidåkning blev istället den mest framgångsrika idrotten i SGF. Trots den skånska vinterns nyckfullhet lyckades SGF-medlemmen Ernst Jönsson 1970, placera sig som 61:a i Vasaloppet. Det är fortfarande den bästa placering en infödd skåning uppnått. i skånska tävlingar har det blivit c:a 90 mästerskap och en hel del andra segrar.

Bågskytte kom med i verksamheten 1954. Framgångarna kom snabbt. Redan 1956 blev SGF:aren Nils Hansson nordisk mästare, och den förste svensk som på tävling överskred 1000 poäng. 1962 blev Henry Nilsson tvåa i SM, 1966 Tommy Strand tvåa i SM, 1967 Per Nilsson trea i junior-SM. 1968 blev Per Nilsson nordisk mästare i öppna Skandinaviska mästerskapen. 1988 blev Bertil Nilsson klubbens förste svenske mästare genom att vinna HF 50 inomhus. Framgångarna har varit många och efter att ha varit en liten skara aktiva skyttar har glädjande nog, antalet aktiva ökat igen. Både ungdomar och damer har blivit ett glädjande och framgångsrikt tillskott för föreningen.

Förutom de traditionella idrotterna i föreningen sysslar man också med mycket annat.

I början av år 2004 slogs föreningen samman med Satserups Byaförening. Den nya sammanslagna föreningen heter Satserups Idrotts- och Byaförening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s